Annons

Rolig gå-bort-present till nästa fest

När jag var hemma hos en bekant häromdagen fick jag syn på en lustig burk i hennes kök. Jag frågade vad det var och hon förklarade konceptet med "Gift in a Jar" som tydligen är väldigt populärt i Nordamerika. Vid middagar, fester eller kalas får värdinnan en glasburk med torra ingredienser och ett handskrivet recept som beskriver hur hon kan baka en kaka med hjälp av burkens innehåll. Jag gillar verkligen idén och ska definitivt testa att ge bort en sådan present nästa gång jag blir "bortbjuden" till någon.
 
giftinajar1 giftinajar2
Foto: Tradebit.com

Tänk på att välja ett recept vars ingredienser kan bilda ett vackert mönster genom glasburken. Hårda kakor med godis som Nonstop, M&M’s, Smarties, Chokladbitar och liknande är perfekta. Glöm inte bort att påpeka att värden eller värdinnan måste lägga till smör och ägg på egen hand. Täck över locket med en bit snyggt tyg eller en säsongsbetonad dekoration samt vackra sidenband och presenten är klar. Nedan får ni ett exempel, men med lite fantasi kan ni nog komma på ännu fler.

Exempel på recept
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl smarties eller nonstop

Lägg till:
125 g mjukt smör
2 ägg

Tillagning
Blanda smör, socker, ägg och vaniljsocker i en bunke.
Rör ihop till en krämig smet, gärna med elvisp.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i smörkrämen. Klicka ut på plåtar och tryck dit några praliner.
Grädda i 175º ca 15 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.
Blir ca. 36 kakor.

Kategorier:

Kommentarer

  • mikaela skriver:

    Åh, vilken bra idé, måste göra detta och ge bort nån gång.

  • Camilla skriver:

    Väldigt kul idé 😀 Men jag undrar.. är det inte svårt att få upp de olika ingredienserna en i taget? T.ex. bakpulver och vaniljsocker..

  • Sari skriver:

    Åh, vilka läckra burkar! Menar ”gift in a jar” och jag tror att jag blir tvungen att ge bort en sån till mig själv, hihi. Gillar din blogg och har smygsurfat här tills nu… bättre sent än aldrig, att säga hej 🙂

  • Terése skriver:

    Smart idé! Den kommer jag absolut att ha i åtanke nästa gång det behöver köpas en gåbort-present. Tack för tipset!

  • Mia skriver:

    Helt underbar hemsida! Men en dum fråga kanske.. Hur stor burk behöver man för ett recept typ som detta?

  • Sophie skriver:

    Sjukt bra idé! Nu behöver jag aldrig oroa mig för att inte komma på något bra att ta med mig till värdinnan. Jag brukar alltid försöka att ta med mig något som man kommer ihåg och har nytta av, som senast nu när jag var på inflyttningsfest, då köpte jag en grankrans som jag kädde med röda band och torkade citrusfrukter + kanelstänger. Det var mycket uppskattat och det var ingen annan som hade kommit på samma idé! 🙂

    https://sophiesfashion.blogg.se/

  • Mathilda skriver:

    Jättekul idé! Men jag undrar som Camilla hur man ska göra för att få upp en ingrediens i taget, eftersom allt inte ska blandas i samtidigt?

  • Linn skriver:

    Jag tänkte på samma sak som Camilla och Mathilda.. men kanske det kan gå bra om man tar en sked eller nåt annat att ta upp allting med, och ser till att man hällt i alla ingredienser i burken i ”rätt” ordning som man ska använda dem i (och då får man ju tänka ”baklänges” :)?
    Trevlig idé för övrigt, jag ska prova : )

  • Hanna skriver:

    Tänkte precis som er andra, hur får man upp dem, för i det här fallet ska man ju dekorera med nonstopen…Men kan man inte lägga allt i små påsar då? bara ett tips eller separera tagren med plastfilm

  • gnagarbruttan skriver:

    Men snälla ni.De ingredienser som finns i burken kan visst blandas samtidigt!

    Det är en gammal myt att tex ägg&socker blandas först&sedan resterande ingredienser.Jag har bakat i 20år och blandat in allt på En gång i smeten&det blir lika fint resultat.

    Nästan alla recept har ingredienser som man med fördel kan röra ihop på en enda gång.Häll allt i en skål&vispa bara.Sparar massa tid.

  • elvira skriver:

    Älskar verkligen din sida! Har själv fått många smarta och roliga ideér.

    En fråga bara… När man nu ska baka den här kakan hur får man då upp de enskilda ingredienserna? 🙂

  • Tiggy skriver:

    Så läckert! Detta måste jag testa. 🙂

  • Annelie skriver:

    Fick denna som present när jag hade tjejmiddag i somras! Jätteroligt!
    Bakade tillsammans med dottern, och kakorna blev hur goda som helst!!!

  • Roger skriver:

    Håller med gnagarbruttan. Helt sjukt hur folk kan leva med den befängda filosofin att allt ska blandas på ett speciellt sätt. Sluta vara såna kökshitlers.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.