Annons

Inredningskunskap: Välja sänglampa?

Vilken lampmodell passar bäst i sovrummet? Motfråga: Var vill du att ljuset ska hamna? Brukar du läsa i sängen eller är du mest på jakt efter lite mysbelysning? Ligger det någon intill dig som kan bli bländad? Lampmodellerna formar nämligen ljuset lite olika och om du lär dig läsa ljuskäglorna kommer du snabbt kunna se vilken modell som passar dina behov bäst.

En läslampa ställer krav på möjligheten till riktat ljus eftersom du vill kunna styra var ljuset ska landa. Om du brukar variera dig mellan att ligga och sitta ner när du läser är ett gott råd att satsa på en bords- eller vägglampa med en arm som gör att skärmens position kan justeras i både höjd­ och sidled. En myslampa har inte samma praktiska krav, men det är viktigt att du inte kan se rakt upp i skärmen så att du bländas när du ligger ner och lampan är tänd.

Kommentarer

 • Qnnwu skriver:

  När vi gjorde om sovrummet skippade vi ljus på min sida helt – jag går aldrig och lägger mig innan min man, och hans tolerans för ljus är 0%; vi har både rullgardiner och persienner. Så det kan vara värt att tänka på också
  Behöver man lampan eller har man den av gammal vana?

 • Karolina skriver:

  Vi har vägglampor på arm och Ikeas Trådfri lampor som gör att vi kan ställa ljusets stryrka och om vi vill ha kallt eller varmt ljus. Jag har själv ställt in ett läge för läsning, ett för ”mys” och väääldigt svagt för då jag vaknar på morgonen. Är mycket nöjd med denna lösning och rekommenderar åt alla som vill ha olika lägen

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *