Annons

Inredningsnyheter v.15/2019 – Milanospecial

En av världens största inredningsmässor har gått av stapeln i Milano denna veckan och internet svämmar över av pressreleaser och nyheter. Här kommer ett snabbt svep med några av de största snackisarna för dem som inte hade möjlighet att se allt på plats.
Svenska Note Design hade skapat en omtalad skulpturpark för att visa Tarketts nya återvinningsbara material IQ Surface. Fler bilder hos Dezeen.
H&M-ägda kedjan COS hade skapat en installation av 3D-printad Bioplast skapad av Arthur Mamou Mani som gjort omdiskuterade verk för festivalen Burning man.
Det rapporterades om timslånga köer till Googles installation A Space for Being som handlade om ”neuroaesthetics”. Alltså hur visuella upplevelser påverkar vår hälsa. Key take away? Designade objekt och miljöers uppdrag är inte status och skryt – utan välmående.
IKEA och Sonos lanserade sitt nya samarbete. En ny serie lampor och högtalare.   
Daniel Rybakken är aktuell som formgivare till världens första genomskinliga teve framtagen av Vitra och Panasonic. Eller snarare såhär – en teve som är transparent när den inte är igång.
Emeco har teamat upp med London-baserade Barber & Osgerby och lanserade en stol i ett nytt material av fiberglas och PET-flaskor. som kan återvinnas om och om igen. 
Och med anledning av 75-årsjubiléumet för Emecos klassiska Navy chair i återvunnen aluminium lanserade de även den klassiska stols-modellen helt i trä.
Flos visade upp många fina nyheter (här kan du se alla). Min favorit blev Patricia Urquiolas flöjtliknande lampa ”Flauta”. Image Courtesy Designboom.
Modeföretaget Loewe dök också upp i instagramrapporterna från Milano. Deras creative director Jonathan Anderson hade bjudit in 11 internationella konstnärer som fått skapa one-off pieces i form av korgar som visades under veckan och under en middag i samarbete med magasinet Apartamento.
Hermés visade sin nya home collection 2019-2020 i en labyrint av 75 ton råhuggen italiensk sten för att betona materialens betydelse. Fler bilder här. 
Årets svenska designutställning, HEMMA Gone Wild, kurerad av Joyn Designstudio blev en snackis med eget instagramkonto.
För att markera det 100 åriga diplomatiska samarbetet mellan Finland och japan presenterade Artek ”The FIN/JPN Friendship Collection”. Scrolla genom utställningen här.
Norwegian Precence kurerades av designduon Kråkvik & D’Orazio som utforskade olika dimensioner av cirkulär skandinavisk design.
Ilse Crawford och Hästens har tagit fram en gemensam kollektion som bl a består av en sänggavel klädd i tyg av hampa. Sänggaveln har en mild lutning som gör den bekväm att luta sig mot när du sitter upp i sängen. 
Kartell fick mycket uppmärksamhet för sin nya stol som designats med hjälp av en algoritm. AI chair är den första möbeln som designats utanför våra hjärnor. 
Avslutningsvis – Rossana Orlandis butik och galleri är alltid ett givet besöksstopp för besökare under Milanomässan. I år var hennes projekt för stimulera det kreativa tänkandet kring återvunnen plast i fokus under pamfletten Guiltless Plastic. Se videon för mer info. Stort fokus på hållbarhet i år och flera svenska formgivare och journalister tog tåget ner. Hatten av för det!
 
Om du vill ta en digital promenad på mässan finns mängder av bilder att se via hashtagsen;
#milandesignweek2019
#isalone2019
#mdw2019

Kommentarer

  • Anna skriver:

    Tusen tack för denna uppdatering. Hade inte möjlighet att åka så kanon med några nedslag att utgå från!

  • Åsa skriver:

    Toppen, tack!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.