Annons

Läsarfråga: Pynta julgran

Inlägget innehåller reklam/affiliatelänkar
 
I bloggkategorin Läsarfrågan löser jag era inredningsproblem utan kostnad (min tid finansieras med annonslänkarna i inlägget). Har du kört fast med något inredningsrelaterat? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 
 

———————————-
Fråga: Jag uppskattar dina handfasta råd och undrar om du kan ge mig vägledning kring julgranen. Vad är det för skillnad på sorterna? Hur stor ska granen vara? Hur många julkulor/ ljusslingor behöver man? Låter fånigt men ska pynta min första egna och har noll koll! / Sara
 
Svar: Det finns förstås inga regler för hur man julpyntar och dekorerar en gran, men jag ska försöka bena ut några av dina frågetecken. 
Gransorter: Här är en översikt över de vanligaste modellerna man brukar kunna välja mellan när man köper hem ett riktigt träd.
 
Kungsgran /”Disneygranen” har fin form och kraftig stam. Kräver en stadig julgransfot. 
Rödgran Traditionell modell (ca 80% av alla julgranar som säljs i Sverige är rödgranar). 
Silvergran Vit/silvrig på undersidan av grenarna. Barrar väldigt lite. 
Blågran Ädelgran med blåaktig ton. Tänk på att den doftar karaktäristiskt. 
 
Oavsett vilken sort du väljer, satsa på en ekologisk eller KRAV-odlad modell! Jag vill slå ett slag för aktörer som Smålandsgran som levererar hem svenskodlade KRAV-certifierade granar direkt till din dörr. På KRAV’s hemsida hittar du en lista mer fler lokala återförsäljare/odlare. 
Riktmått och storlekar
Hur stor granen ska vara beror på var du tänkt placera den. Måtta så att toppstjärnan hamnar ca 30 cm från innertaket, men tänk på att med varje decimeter på höjden kommer ju också en proportionerlig bredd. Har du plats för granen på diametern + fri passage runtom? Det brukar behövas ca 55-60 cm tom yta framför granen om den ska stå på en plats man ofta passerar.
Belysningen
Idag finns lite olika belysningsalternativ. Allt från den äldre modellen med levande stearinljus som kläms fast på grenarna (obs brandrisk!) och elbelysningen som ska efterlikna dem –  till mer moderna LED-slingor, vertikala slingor och rutnät.  
 
Längd och mängd på pynt
Hur många julkulor man fyller sin gran med är naturligtvis väldigt individuellt men här är några riktlinjer att luta sig mot om du känner dig osäker eller vill beräkna längd på girlang och ljusslinga baserat på granens storlek och höjd. Vill du kolla ett annat mått kan jag rekommendera den här roliga kalkylatorn. 
 

Kommentarer

 • Jenni skriver:

  Jag gillar idén med att hyra en julgran, som sedan återplanteras när julen är klar, istället för att bara slängas. BBC hade ett inslag (på Facebook) om detta: https://www.facebook.com/bbcnews/videos/renting-christmas-trees/10155417781712217/ Hoppas det kommer till oss här i Norden också!

 • Monnah skriver:

  Jag vill bara tipsa om den tradition vi tog med oss från USA innan våra barn kom. Varje år har vi kompletterat med en ny julgransdekoration. Barnen får fortfarande varsin ny kula/figur varje jultid och nu när de är på väg ut i vuxenlivet tar de med sig sina egna dekorationer. Var och en har ett speciellt år, kanske ett speciellt minne, knutet till sig, så vi älskar att klä granen varje år! Den blir aldrig "moderiktig", men alltid fantastiskt fin ändå. Minnen och upplevelser lyser upp nästan lika mycket som juleljusen…
  Ps: Blågran hade vi ett år och det har vi aldrig mer! Kattpiss-stanken förpestade hela juletiden. "Karaktäristisk doft" räcker inte för att beskriva precis hur illa dessa träd luktar.

  • Linnéa skriver:

   Det är en himla mysig tradition! Hos oss får barnen välja sin julkula varje år. Det börjar bli en brokig samling med allt från dinosaurier till enhörningar och glassar. 😊

 • Marie skriver:

  Vår granen avviker lite grand.. Jag har samlat julgranskulor (bara runda i glas) i tjugo år och det är minst 400 unika som ska upp i granen varje år. Kräver en rejäl gran, en stadig fot och en väluppfostrad katt… Mitt tips är att trä på ett vanligt gem på kulans lilla ring istället för en sytråd, böja ut den "fria" änden och haka upp kulorna på granarna. Kulorna sitter snyggare och säkrare och det är betydligt enklare att både klä på och klä av granen.

 • C skriver:

  Så bra tips. Tack!

 • Jonna skriver:

  Vore kul med "kopiera stilen" inlägg med grandekoration 🙂

 • Tess skriver:

  Vilken bra och spännande guide! Tack för ny input 🙂

 • Lina skriver:

  Vilken rolig fråga. Och vilket fantastiskt svar sedan! Du gör då inget halvdant Frida 😉

 • Bella skriver:

  Din blogg är alla tummar upp!!! Gillar varje inlägg oavsett vad det handlar om, alltid så bra tips och inspiration 🙂

 • Vilken bra guide! 🙂 Alla gör ju olika men det är mycket lättare om man har något att utgå ifrån.
  Rusta har LED-ljus som går på batterier och styrs med fjärrkontroll. Vi köpte dem förra julen och det var fantastiskt fint. Ett hett tips för alla som vill ha känslan av ljus i granen och inte ljusslinga och inte gillar kablar. Vi hade uppladdningsbara batterier i alla ljus (ja, dyrt i inköpt men bra i längden) och dem höll hela julen i de veckor granen var uppe. Vi stängde ju av när vi gick och lade oss och satte på framåt eftermiddagen/dagen beroende på när vi var hemma. Men det var riktigt snyggt, och man kan köpa många paket och få så många ljus man vill ha för dem har alla samma inställning och går på samma kontroll!
  Vi var dock lite over the top, så i körde med dem och vanlig led-slinga för massor med ljus. <3

 • Tess skriver:

  Klädde vår gran igår 🙂 För tredje året har vi ett tåg som går runt på räls i den. Såååå charmigt! Fast ljudet är lite högt så den går inte runt så länge…hehe…

 • Emmy skriver:

  Tack för inspiration, har just beställt en smålands-gran 🙂

 • Annie skriver:

  Jag tycker så mycket om de nya julgransljusen som är batteridrivna. Mycket smidigare än de med sladd =)

 • Helena skriver:

  Tack för ett bra tips angående hemleverans. Ska ha riktig gran för första gången (50 år fyllda). Bor i hus men har ingen bil och gillar KRAV. Perfekt.

 • Nina skriver:

  Använde smålandsgran 2018 och skulle inte rekommendera företaget till någon. Gå in och läs kommentarerna från konsumenter på deras facebooksida. Vi missade att göra det innan beställning och fick ångra oss rejält.

 • Trendenser skriver:

  Ha ha… håller med om doften men försökte uttrycka mig diplomatiskt. Vissa älsker den ju 😉

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.