Annons

Stylingknep: Hur högt ska lampan hänga?

Bra belysning är alltid viktigt, men när det börjar skymma om kvällarna blir det ofta extra tydligt. En lyckad belysning handlar inte bara om antalet ljuspunkter i ett rum utan också om vilken höjd man placerar lamporna på. Inte minst vid köksbordet. Annars finns det risk att ljuskällan bländar och skapar obehag för ögat när man sitter ner. Eller att man slår huvudet i skärmen när man reser sig. Ändå är det ganska vanligt att man ser lampor som hänger för högt eller för lågt när man kollar på bilder i sociala medier eller magasin.
Ovanför köksbordet brukar inredningsarkitekter jobba med rikthöjden 50-60 cm från bordsskivan. Beroende på armaturen och längden på familjemedlemmarna. Då belyser man oftast hela bordet, utan att blända dem som sitter vid det. 
Vid en köksö eller bardisk är principen densamma, men lite beroende på lampskärmens vidd och hur ljuskäglan faller över bordsskivans bredd så kan det vara en bra idé att hänga upp fler än en lampa. Då är 1,5 x skärmens totala bredd ofta ett bra riktmått som avstånd mellan lamporna. Hoppas det kan vara till hjälp!
Illustration: Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • COUNTRYWIFE skriver:

  Oj, det här behövde jag verkligen läsa. Vår bordslampa hänger alldeles för högt upp, inser jag nu. 😀 Bäst att fixa det omedelbums!!
  /C
  http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda inrednings-/lantlivsblogg

 • Hannah skriver:

  Men hur har jag kunnat missa detta?! Förstår nu varför jag inte fått till det i köket. Tack!

 • Lisa skriver:

  Tack för tipset! Gäller måtten även för en större takkrona som Flos Sarfatti (den lilla) som vi har över vårt matbord? Har sett på en del bilder att vissa har den väldigt högt upp vilket jag tycker ser lite oproportionerligt ut, men det är mer en känsla än kunskap 🙂

 • Marta skriver:

  Jag säger också tack för detta och undrar likt Lisa om detta gäller stora takkronor, i vårt fall en Flos Zeppelin som vi har över vårt matbord men högre än rekommenderat. Tilläggas ska att vi har öppet upp i taknock så högsta punkten inomhus är på 4.3m ca och lampan hänger där det är ca 3.7-4m gissar jag.
  Tack för en superbra blogg!

 • Lovisa skriver:

  Bra tips!?
  Våran lampa över köksbordet hänger nog för högt upp då… ?

 • Yvonne skriver:

  Intressant! Jag tycker det kan vara fiffigt med höj- och sänkbara lampor. Vi har en över köksbordet, det är så praktiskt att kunna höja den när man har levande ljus eller en stor blombukett mitt på bordet. Var tvungen att mäta hur högt lampan hängde nu när inget fanns på bordet… 50 cm :).

 • Sandra skriver:

  TACK! Jag har i flera år kämpat för att vänner och bekanta ska sänka sina lampor (som ofta hänger närmare taket än bordet…), men nu kan jag hänvisa till ditt inlägg när de inte tror mig! 😉

 • Anonym skriver:

  Vilket bra inlägg! Om du har tips på taklampor över köksbord så motas det gärna! Vi har ingen lampa efter renoveringen och vi hittar inget vi vill ha…

 • Hanna skriver:

  Tycker dina handfasta tips är så bra! Både det här och tavelhöjden, det roliga är att jag kontrollerar mitt eget hem. Där tavlor och lampor är uppsatta på känsla, där mitt öga faller och måtten stämmer med någon cm skilland med dina riktnått.
  Men med dina mått blir det enkalre i framriden att utgå från något!

 • Hanna skriver:

  Tycker dina handfasta tips är så bra! Både det här och tavelhöjden, det roliga är att jag kontrollerar mitt eget hem. Där tavlor och lampor är uppsatta på känsla, där mitt öga faller och måtten stämmer med någon cm skilland med dina riktnått.
  Men med dina mått blir det enkalre i framriden att utgå från något!

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *