Annons

Stylingtips: Kameraknepet

Alla har inte råd (eller lust) att anlita en inredningsstylist när de kört fast hemma. Men vill du ha mitt bästa budgetknep för att se det egna hemmet med ”nya” ögon? Använd mobilkameran. När man tittar på en interiör genom en kameralins upplever jag att man blir betydligt mer klarsynt än i verkliga livet. Kanske för att ett foto gör det lättare för oss att fokusera på ett utsnitt i taget, istället för att ta in rummet i 360-grader? Jag kan inte förklara varför men det som känns luddigt och obestämbart i riktiga livet blir plötsligt obarmhärtigt tydligt med hjälp av en stillbild. Det är som om kameran hjälper oss att se det vi inte förmår upptäcka med blotta ögat.
 
Jag använder också mobilkameran som ett minnesverktyg när jag gör stylinguppdrag för kunder. Och det tricket funkar ju lika bra när man ska jobba med något i sitt eget hem. För trots att man bor där dagligen dags är det inte alltid så lätt att minnas alla ytor och placeringsalternativ när man står i en butik och väljer mellan olika saker eller när man springer på något oväntat och behöver göra en snabb bedömning om det passar in eller inte. Därför kan det vara bra att ha ett album i mobiltelefonen där man sparat bilder på varje rum, eller åtminstone dem du aktivt inreder eller upplever dig ha bekymmer med. 
 
Helgens hemläxa? Ta fram mobilen. Putsa av kameralinsen. Fota minst fem bilder av varje rum i dagsljus (en översikt, en ”verklighetssikt” dvs plåtat från det perspektiv du ser en specifik yta exempelvis sittandes i soffan om du har problem med väggen där TV’n står, och några närbilder på de hyllor eller ytor du söker detaljer till). Samla ihop dessa i ett eget album i mobilen så att du snabbt kommer åt dem. Vid tillfälle kan du sedan analysera dina foton, rum för rum. Hur känns kompositionen. Använder du dig av tredjedelsregeln. Kan du tillämpa 60/30/10-knepet? Har du hittat en skön inredningsrytm? Eller behöver du komplettera eller plocka bort något för att uppå regeln om udda antal?
 

Kategorier:

Kommentarer

  • Linda skriver:

    Tack för bra tips!! 🙂

  • Emma skriver:

    Mycket användbart, även vid annan typ av styling. Jag använder t.ex. kameran när jag färgar/formar ögonbrynen för att checka symmetri 🙂

  • louise skriver:

    hej
    jag undrar var du brukar publicera dina tävlingssvar?
    Jag skickade in till siiox tävlingen men har inte sett något resultat än. Bara undrar så jag kikar på rätt plats.

  • Anonym skriver:

    Jag fotar ofta i mitt hem eftersom jag gillar att ändra mycket och oftast ser det bättre ut på bilderna än i verkligheten. I alla fall vad jag tycker 😀

  • Trendenser skriver:

    Hej, det publiceras alltid i samma inlägg som tävlingen men ibland tar det lite tid för företagen att utse vinnare om de har mycket att stå i.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.