Annons

Köksinspiration vitt kök

Vi är strax klara med kaminprojektet i vårt vardagsrum (ska snart visa bilder på slutresultatet) och därmed har turen har gått vidare till vårt kök som ska få sig en översyn efter sommaren. Först var ju tanken att lightrenovera (byta beslag, bänkskiva och vitvaror) men eftersom lister släppt, några luckor spruckit och stommarna lämnar mycket att önska kvalitetsmässigt så känns det inte försvarbart att lappa och laga. Bättre att satsa på något ordentligt som håller i längden. Jag ägnar därför mina kvällar åt att pinna köksbilder för brinnande livet. Vi bor ju i ett nybyggt och ganska kantigt litet hus och därför är jag noga med att hitta en lösning som inte befäster de döda ytorna, om ni förstår vad jag menar. Moderna vita kök med raka linjer kan lätt kännas så livlösa tycker jag. Men vitt vill jag ha så det gäller att tänka till. Och även om det oftast är snyggast att förhålla sig till husets mått och modell (på samma sätt som man gör med kroppen och klädstorlekar) så är det aldrig fel att leka lite med proportioner och detaljer. Här är tre köksbilder på det temat som inspirerar mig väldigt mycket just nu. 
Det här köket i Peter Neumeisters hem är så galet fint, trots modernt. Och just en fristående spis är så himla snyggt. En rostfri Ilve, Smeg eller annat tips med induktionshäll kanske?
Skåpsluckor med spegel? Jag förvånar mig själv lite för att jag överväger det. Vi bor ju inte i en lantlig idyll men jag är väldigt inspirerad av danska funkishus och de verkar inte vara så knussliga med den saken (där ser man ofta luckor av just den här typen, med en liten infasning) Bilden lånad av Kvänum, men jag tittar på andra beslag och en modifierad fläktkåpa.
Eller ska man gå för handtagslöst? Det här köket från ett hus i Simrishamn som såldes via Fantastic Frank är ett av de finaste jag vet men.. orka torka? Blir det jättejobbigt städprojekt med sådana luckor tro? 

Kategorier:

Kommentarer

 • E skriver:

  Skulle ju säga att dörrar med spegel är värre städmässigt. Så mycket enklare med raka linjer utan handtag istället.
  /Lokalvårdare

 • Malin skriver:

  Är väldigt nöjd med vårt handtagslösa kök. Tycker inte att det är något större skillnad torkmässigt jämfört med handtag. Låt inte just den anledningen hindra dig. 🙂

 • Louise skriver:

  Det blir mycket städning utan handtag! Vi har det i vår "sommarstuga" (som är en nybyggd lgh). Vi torkar och torkar…

 • Jojo skriver:

  Vi har med speglar i vårt kök (ej vi som valt) men när vi ska göra om köket skulle ja inte välja det. Lättare å hålla rent släta luckor. Tror de handtagslösa är ett bättre alternativ då, men alla tre alternativ är ju snygga 🙂

 • Mirva skriver:

  Vi har precis köpt vårt nybyggda hus med ett kök från Vedum. Vita, handtagslösa luckor och jag älskar’t! Enkelt att torka av och jag är PETIG !!!! Hade inte velat gå tillbaka till ett kök med handtag! Never ever!

 • Jag har haft samtliga typer av kök ovan och även ett med svarta luckor och ett med grå.
  Mörka luckor har en tendens att lätt få fettfläckar som syns MYCKET tydligt, kök med grepplister som det sista är intaget bra val om man vill ha långa snygga naglar (bröt mina flera gånger då jag slant på listen) och luckor med spegel som vi har ni är jag mycket trött på rent utseendemässigt och eftersom det samlas damm på alla små kanter osv.
  Mitt val om jag skulle investera i nytt kök blir således vita släta luckor 🙂
  OCH blir huset i Simrishamn till salu igen så står jag först i kön att slå till!!
  Kram
  Inredningshjälpen/Anette

 • Åsa skriver:

  Vi har precis sådana luckor har aldrig upplevt meckigt att torka. Är också pedant men drar ibland och upplever inte att det blir smutsigt alls! Plus vi haft det länge och ej tröttnat än bara det!

 • Jag har sånt kök + barn och kan säga att det sista köket blir väldigt smutsigt. Jag är faktiskt lite lättad att vi nu ska flytta snart så vi får lämna oss dessa luckor bakom oss, det har varit fyra år av ett evigt torkande 🙂

 • Linn skriver:

  Vi har spegeldörrar med långa handtag och det fastnar så mycket smuts/damm, speciellt nere i hörnen på luckorna. Ska vi en gång i framtiden byta kök/renovera så kommer jag stenhårt driva min argumentation om att släta luckor är lättare att rengöra. Jag är dock inte säker på att jag vill ha med infällda handtag utan evt. handtag som är runda och som man inte slår sig på. De handtagen vi har nu är vassa och gör ont att gå in i (Ja, jag står nära bänken när jag lagar mat :D)

 • Annika skriver:

  Svårt att öppna lådorna med handtagslösa tycker jag. En fin lucka till det lite raka moderna tycker jag är med spegeln i.
  Lycka till med valet.

 • Sanna skriver:

  Vi har handtagslösa, släta luckor i vårt kök, högblanka dessutom! Jag måste säga att jag blev reserverad när vi var på visning men oj så överraskad jag har blivit! Torkar av dem då o då med "mirakeltrasa" och om vi spiller ner något men i övrigt är de otroligt tåliga för både kladd av oss och små barnhänder! Good luck! 🙂

 • Rebecca skriver:

  Vi är precis i ’byta köks-tagen’. Vi har ett ganska litet kök med mkt fönster, dörröppningar och murstock så en inredningsarkitekt fick hjälpa oss med ritning osv. Vi tänker ha en lång bänk med lådor med grepplist precis som på nedersta bilden. Var på HTH-kök och tittade men fick sedan veta (av en med erfarenhet av just dessa) att deras versioner var ganska ömtåliga eftersom hela luckan är i samma material. Så nu lutar det åt Vedums ’Annika’ med vit aluminiumgrepplist. Får se vad det blir. Om några månader ska det vara färdigt…

 • Carolina skriver:

  Vi hade handtagslösa i köket förut. Det jag dock upplevde (kanske är bara jag) är att jag ofta "slant" med handen och på något sätt alltid lyckades bryta någon nagel. Men det kanske bara är jag som är extra klantig:)

 • Spännande med köksrenovering! Ha en fin helg.

 • Pernilla skriver:

  Hej,
  Har haft kök med listor innan HTH, detta var dock inte vitt utan träfärgat och man såg inte smuts på det, men som någon sa kunde det göra grymt ont i fingrarna om man slant och omöjligt med långa naglar utan att bryta ett par…om listor så en touchfunktion till slasken säger jag bara. Vitt kök kan bli smutsigt men det beror helt på vilken behandling de har. Hade vitt HTH kök och det var hopplöst att hålla rent, har ett vitt kök från uniform idag och det är kanon, de har också grepplistor och de är helt annorlunda och funkar jättebra oavsett längd på naglar….

 • Nini Tjäder skriver:

  Alla sorters infasningar innebär mer jobb med rengöring. Allt gegg fastnar ju på infasningarna…

 • Malin skriver:

  Jag skulle inte rekommendera luckor utan beslag, jag vet nämligen inte hur många naglar jag lyckats bryta på jobbets-beslagfria-skåp… Fast fina var alla tre bilder du la upp!

 • Johanna skriver:

  Vi har liknande såna vita luckor med spår istället för beslag. Funkar mycket bra! Torkar av dem någon gång ibland, men tycker inte att det är mer frekvent än andra luckor plus att de är lättorkade.
  Tips på märke för fin fristående spis är Bertazzoni, vi har en sådan i svart.
  En oväntad bonus med lådor utan handtag är att de är barnsäkrade till en ålder då de börjar bli lagom stora! När våra barn var mindre fick de helt enkelt inte upp lådorna. Perfekt att inte behöva sätta spärrar och dylikt!
  Gillar sockeln i trä!

 • Linda skriver:

  Vi har EN lucka i badrummet med infräst handtag. Tycker det är jobbigt nog! Alltid damm där inne. Men det kanske är handduksdamm från när man har duschat… Skulle välja handtag!

 • Linda skriver:

  Vi har EN lucka i badrummet med infräst handtag. Tycker det är jobbigt nog! Alltid damm där inne. Men det kanske är handduksdamm från när man har duschat… Skulle välja handtag!

 • Lotta skriver:

  Spegeldörrar utan fasad kant är jättejobbigt städmässigt. Det samlas damm med en gång.

 • Camilla A skriver:

  Titta in hos danska Kvik kök i Kungsbacka (vid Plantagen). Finns ett kök vid namn Tinta som ser ut som det handtagslösa köket längst ner och inte är särskilt mycket mer opraktiskt än vanliga handtag att hålla rent. Lokalt och snyggt kök!

 • Lena Lundholm skriver:

  Jag har flyttat till ett nytt hus. Vi valde en vit lucka med speglar och klassiska handtag från byggfabriken. Jag är så nöjd. Alla köksluckor behöver torkas av. Men tro mig detta är ett klassiskt val som håller över tid. Och det tycker jag är viktigt att tänka på. De handtagslösa tror jag snart är historia.

 • Anonym skriver:

  Tips: "in fram, marbodal plus-kök. Kika på Instagram hanna.widell ?

 • Jeanette skriver:

  vi valde ett kök i massivt trä med speglar. Är kär i mitt kök och det tar inte många minuter att torka av. Jag tröttnar alltid på det för moderna. http://www.kungsaterkok.se

 • Nina Gerthel skriver:

  Hej Frida, 3 snygga kök. Vi har en lucka som påminner om den nedersta bilden och vi upplever den väldigt lättstädad så låt inte det hindra dig! Ha en fin morsdag! Nina

 • Anette skriver:

  Vi har ett kök från HTH som ser ut som den på nedersta bilden. Gillar de raka linjerna och det moderna snittet men luckorna är otroligt ömtåliga. Då syftar jag på kvaliten. Vi har fått byta ut alla våra luckor två gånger mot att vi betalat HTHs produktionskostnad. Det har bidragit till en hel argumentation med köksleverantören. Nu är det lite mer än ett år sedan vi satte in nya så förhoppningsvis håller de ett tag till.

 • Helena skriver:

  Vi har ett likadant kök som ditt i Spinneriet – Bistro från Ballingslöv – men i vitt & med vit kompositbänkskiva. Helt utan överskåp men med motoriserade lådor & trots tre barn i åldrarna fem & under så blir det inget kladd. Motorn gör att man trycker till med ett knä,höft eller armbåge så tvärtom mindre kladd än beslag. Kan varmt rekommendera! Älskar också hel spis & tipsar om en Smeg med dubbla ugnar & induktion. Vår är helt galet bra & bjuder på mer kockkänsla än uppdelade moduler. Hade en lyxig gashistoria förut & vi ansågs lätt galna när vi bytte men helt ärligt är den här helt överlägsen.

 • Anonym skriver:

  Har Vedums Annika vit med vit grepplist som liknar det på sista bilden. Inga problem med städning. Snyggt dessutom!

 • Linda skriver:

  Vart får jag tag i lamporna? Någon som vet?

 • Åsa Vikström skriver:

  Spistips: Bertazzoni induktion. Supersnygg, supersnabb och en yta på spisen där det verkligen inte blir fläckar som biter sig fast. På de vå år vi haft spisen har jag bara behövt använda rengöringsskrapan ett par gånger. Disktrasa funkar i 99%. MEN kylfläkten efter att vi använt ugnen går i minst 20 minuter med ett ljudligt brummande. Mycket störande. Har någon annan det här problemet?

 • Charlotte skriver:

  Inget problem med ännu en fotbolls match, galen bra blogg, läst nu i flera timmar :-D! Fina kök, oavsett, kanske skönt utan handtag i ett mindre kök. Tänkte på belysningen,
  ofta tänker man främst på vad som är snyggt, och inte funktion. Tänk först funktion, vad skall belysas? Och sedan design. Ljussättning är super viktigt i köket. Linda, båda är Ifö- socklar :-D. Tack för all inspiration.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *