Annons

Vilken utbildning har jag?

Just nu får jag dagligen mail från läsare som ställer frågor om olika inredningsutbildningar och hur man ska gå tillväga för att få arbeta med styling, bloggande eller foto som jag gör. Dessutom är det ju ansökningstider till universitet och högskolor, så till er som har dessa funderingar i bakhuvudet men som inte kommit till skott att bestämma er tänkte jag att det kanske kunde passa med en påminnelse – så ni inte glömmer att skicka in era papper i tid. Jag har tidigare skrivit ett långt inlägg om just detta. Klicka HÄR för att komma till ”Jobba med inredning – utbildningar och tips!” och i kommentarsfältet till det inlägget dyker det fortfarande upp personer som delar med sig av sina egna erfarenheter från dessa skolor, vilket också kanske kan vara en hjälp på vägen till ditt beslut. Lycka till!
 
Vilken inredningsutbildning har du? 
Jag har faktiskt inte läst någon formell utbildning inom inredning. Jag gick Civilekonomprogrammet med inriktning mot marknadsföring på Umeå universitet och jobbade sedan som operativ projektledare i reklambranschen (Valentin & Byhr samt Forsman & Bodenfors) innan jag började blogga på heltid. Jag har alltid tyckt om att rita och teckna och hade MVG i ämnet Bild, så någon form av kreativ ådra finns det ju inom mig men jag är inte skolad till stylist. Parallellt med ekonomistudierna läste jag en ettårig distansutbildning i Copywriting och tog även fristående kurser i Psykologi A och B samt Socialpsykologi A samt kortare sommarkurser inom beteendevetenskap och humaniora. Föreläsningsschemat på civilekonomprogrammet var ju rätt luftigt i perioder, så det fanns tid över till andra studier också och även om de kurser jag tog inte är något krav på saker man måste kunna för det jag gör idag, så har det har varit väldigt nyttigt för mig att förstå mekanismerna i företagsekonomi för att bygga upp min verksamhet – och eftersom man jobbar med människor och deras miljö är det ju inte fel att ha lite insikt i de bakomliggande tankar som triggar oss också. Jag tror det finns oändligt många vägar till ett arbete i den här branschen – så jag vill inte peka ut en enda inredningsutbildning som den bästa. Det definitiva råd jag däremot vill ge till er allihopa som hör av er och frågar om tips är att inte börja på en nischad inredningsutbildning för tidigt i livet. Skaffa er erfarenhet och samla på er olika slags kunskap först. Och gör praktik! Det är väldigt få nyutexaminerade inredare som befinner sig i tidiga tjugoårsåldern som får vettiga jobb ändå så ta vara på de åren för att skaffa erfarenheter som du kan kroka upp alla teorier i utbildningen på sedan. 
 
Vilka fotokurser har du gått? 
Samma svar här. Inga alls. Vad gäller fotograferandet har jag istället lärt mig mest genom att titta på andra. När jag jobbade i reklambranschen brukade jag alltid passa på att kolla in och ta anteckningar på hur fotografen satte ljuset och ställde blixtarna när vi var iväg på studio-, mode- och inredningsfotograferingar och när de första bildvalen gjordes hängde jag lite över axeln med de andra och kollade hur de gjorde. Den enda egentliga utbildning jag har tagit är en kvällskurs hos Canon i Mölndal, som varade under några timmar, där vi gick igenom reglagen på min nya kamera (jag fotar med en Canon EOS 5 Mark 3). Däremot har jag plöjt massor med tidningar om fotografering, jag har läst oändligt mycket på nätet, hängt på nischade forum och kollat på videosnuttar där erfarna fotografer delat med sig av sina inställningar. Det är mitt bästa tips om du inte vill gå en mer avancerad eller formell fotografutbildning. 
 

Kategorier:

Kommentarer

  • essolito skriver:

    Hårt jobb, engagemang och talang, med andra ord. Det här inlägget är väl det perfekta svaret till Daniel Björks krönika, som du länkade till. Man blir inte såhär framgångsrik med blogg och yrkesliv om man är en "talanglös nolla". Keep it up!

  • Hannah skriver:

    Tack för länken till bra skolor och utbildningar för att bli stylist!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.