Annons

Tips platsbyggd bokhylla?

Inför det nya året har jag gett mig själv ett par inredningsrelaterade nyårslöften (eller målsättningar, om ni så vill) för att vi ska komma i ordning i huset once and for all. Och jag tänkte att ni skulle få följa med när jag genomför dem. Det allra första projektet av den karaktären är bokhylleväggen jag vill ha i vardagsrummet. Måtten på den väggyta vi har att jobba med är ca 207 cm bred och 252 cm hög. Problemet är bara att jag inte kan bestämma mig för vilken hyllkonstruktion vi ska satsa på. Ni som följer mig på Instagram känner till mina bryderier men här nedan har jag samlat de alternativ jag väljer mellan. Har du erfarenhet av bokhylleväggar, eller bra tips att dela med dig av? Skriv gärna en kommentar!
1) Platsbyggd lösning (bilden lånad från Hantverkshuset).
Mått: Byggs efter behov. Kan göras precis som vi vill.
Pris: Ingen aning? Vad kostar egentligen byggmaterial och hantverkare för ett sånt här projekt?
Fördel: Måttanpassas efter väggen och de böcker vi vill få plats med. Och hyllorna kan målas i exakt samma vita färg som resten av vardagsrummet.
Nackdel: Kräver snickare/hantverkare (och ritning?). Dyrt? Kan inte tas med om/när vi flyttar.
2) Elfas vägghängda system
Mått: Kan enkelt anpassas till väggens mått, djup 30 eller 40 cm
Pris: Elfa 143 kr per väggskena och 256 kr per hyllplan, konsoll 41 kr st
Fördel: Flexibelt, luftigt och en känsla av ”långa linjer” då man inte har några lodräta hylldelar som stör. Eftersom melanimhyllornakan sågas av, så kan man också få hyllan att gå kant till kant på väggen.
Nackdel: Funkar detta på tunna mellanväggar i ett hem? Håller det om man inte bara skruvar på reglarna?
3) Montanas hyllmoduler
Mått (i detta utförande): H 208,8 cm L 193,7 cm D 30 cm
Pris: Vågar inte ens titta på prislappen. En modul om 69*69 cm kostar 2700 kr.
Fördel: Klassiker som kan tas med vid flytt. Mindre hyllor som skapar ett fint rytmiskt mönster.
Nackdel: Svindyrt. Längre leveranstid än mitt tålamod klarar av.
4) Voice Libro vitrinskåp (4 moduler i vitlack)
Mått: H 216 cm B 160 cm D 40 cm
Pris: 27 260 kr
Fördel: Glasdörrar som skapar ett elegant intryck. Bra skydd mot klåfingriga barnhänder.
Nackdel: Måtten. Kan ej gå vägg till vägg hos oss. Vad göra om bebis visar kamikaze-tendenser? Dyrt.
5) IKEA’s BILLY med glasdörrar
Mått: B 200 cm H 237 cm D 28 cm
Pris: 4135 kr
Fördel: Med lister runtom kan man skapa inbyggd känsla. Glasdörrarna är av härdat glas. Bra pris! Ingen leveranstid (kan hämtas på IKEA imorgon).
Nackdel: Går den att bygga in snyggt utan att det ser ut som man målat läppstift på grisen?
6) IKEA’s BILLY utan glasdörrar
Mått: B 200 cm H 237 cm D 28 cm
Pris: 1635 kr
Fördel: Ingen leveranstid. Klart på en kvart. Kan enkelt ”ramas in” med lister för platsbyggd känsla.
Nackdel: Alla småhål som syns när man inte har dörrar. Någon sa att hyllplanen bågnar av böckernas tyngd efter en tid. Stämmer det?… Och den vita färgen på IKEA’s möbler är ju inte kritvit.

Kommentarer

 • Nina skriver:

  Jeg røster for en platsbygd!
  Ønsker selv å få bygget en hjemme hvor vi har en stor åpen hvit vegg med veldig høyt i tak. Ønsker meg en versjon av den som finnes på Hotel Post i Göteborg, men i hvit og større. Har du sett den? Mvh Nina

 • Lina skriver:

  Bra sammanställning av olika lösningar. Ska bli spännande att följa!

 • Martin skriver:

  Jag kom på mig själv med att ha tusen tips på vad du inte ska göra. Så dumt att skriva dem här. Bättre att skriva vad du ska göra. Du har redan sagt det. Ditt första alternativ. Platsbygga. Anlita en snickare med lokal anknytning. Säkrare, mer hållbart, billigare, vackrare, mer miljövänligt, mer unikt än något annat än dina alternativ. Kör på bara!
  /m

 • Frida skriver:

  Martin: Tack 🙂 Känner du någon bra här i Kungsbacka? Shoot!

 • Fridawig skriver:

  Billy går bygga in på ett snyggt sätt men kan ju bli knepigt om övriga snickerier i huset är kritvita? De Billyhyllor jag har haft har bågnat tyvärr.. En platsbyggd kostar nog inte mer än de dyrare alternativen du tog upp efter ROT-avdrag och är ju såklart snyggast. Elfahyllor funkar säkert, några skenor kanske kan fästas i reglar och resten med mollyskruv? Platsbyggd eller Elfa röstar jag på 🙂

 • JillGo skriver:

  Kolla in Bolias lösning "house". Tunn och fin, inte helt olik Montana..
  Good luck!

 • Jag röstar för Montana eller Voice som enligt mitt tycke och smak är snyggast och bäst eftersom de är lätta att ta med om ni skulle flytta.
  Leveranstid, ja, men om ni ska ha vita hyllor som jag lite otippat 😉 gissar så är nog inte leveranstiden allt för lång.
  Att hitta duktiga hantverkare med snickerikunskaper av den här typen kan nog ta lika lång tid gissar jag om ni inte redan har den kontakten?
  Vi hade Montana hyllor i huset i Båstad som jag var mycket nöjd
  med.
  Med eller utan dörrar oavsett hyll-lösning, så blir det faktiskt mindre dammigt med dörrar.
  Lycka till!
  Kram Anette

 • Rebecka skriver:

  ojojoj va cooolt!!

 • Helena skriver:

  Platsbyggd! Vi står i startgroparna för att göra det här hemma. Har hittills haft Billy som både bågnar och gulnar så nu är det slut med det. Bor i Göteborgstrakten och har två hantverkare som ska få ge offert. Vi måste bara klura lite mer på hur vi vill ha hyllorna, exakt…Ska det vara samma höjd överallt? Eller ska vi anpassa efter pocket, gamla vinylplattor och för att man bara vill ha något fint stående? Ska det vara flyttbara hyllplan (då blir det hål som syns, lutar åt att köra på fasta)?,helt slät eller med lite profil? En del att bestämma med andra ord! Kolla förresten in den här hemsidan, platsbyggdbokhylla.se. Vi får se vem som blir färdig först 😉

 • Sara skriver:

  Hej Frida! Platsbyggd av MDF-skivor blir fint och behöver inte bli dyrt. Om ni kan tänka er att spackla, slipa och måla själva kostar det ännu mindre. Lycka till!

 • Karin skriver:

  Hej Frida! Jag röstar på Elfa-systemet eller Sparring-konsoler. Funkar med att fästa de vertikala reglarna i väggen med sk Molly-pluggar om det är enkel- eller dubbelgips i era mellanväggar. Och fina sparring finns ju på Norrgavel!

 • Sara skriver:

  Min smak är att platsbyggda är tjusigast. Tycker inte om när hålen syns på Billy, men det går att bygga in den och få det att se rätt bra ut. Är den full med böcker syns ju inte hålen. Hyllplanen bågnar dock redan vid ganska lätta vikter och tål inte en hel rad med böcker…

 • Jonas (Infinigrande) skriver:

  Hej!
  Synd att Libro inte passar. Sedan finns ju även Add-On från homeline eller Mistral från danska Hammel (montana kopia)
  kolla gärna min lägenhet om du har tid Frida http://www2.bjurfors.se/Bostad/Vastra-Gotaland/Molndal/Molndal—Centralt—Knarrhogsgatan-4-B/.

 • Anna skriver:

  Elfa eller platsbyggd!
  Skulle jag göra hemma skulle jag köra på Elfa för det känns som det går att variera mer än det fasta platsbyggda.

 • Johanna skriver:

  Hej!
  Platsbyggt är absolut finast.
  Men jag vill ändå tipsa om att använda elfas system med bärlist och hängskena. Då kan man montera i reglarna och slipper många hål i väggen. Bärlisten döljs bakom den övre bokraden. Kolla dock upp vit nyans på bärlist och melamin. Jag har själv målat hyllplan i limmat trä från bygghandeln i rätt nyans då jag inte är så förtjust i melaminkanter. Limmat trä har också bättre bärförmåga.

 • Proforma - Irene skriver:

  Jag skulle absolut satsa på en platsbyggd! Billy bågnar och även Elfa om man ställer tunga böcker i skarvarna. Att sätta konsolerna tätt är i så fall önskvärt! Har för mig att det finns något som heter Hyllcenter eller Hyllspecialisten i Göteborg men kan inte hitta dom, bara i Umeå och Sthlm. Om inte annat kan du hämta idéer på deras hemsida, här: http://www.hyllcenter.se/produkter/250-2/
  Lycka till!

 • Chatrine skriver:

  Jag hade låtit en snickare göra lösa moduler i stil med Billy men med mått som passar hos er och utan hålen.

 • Alice skriver:

  Hej Frida! Skulle det bli Billy så vill jag tipsa om vita små täckpluggar som heter Variera. Dessa täpper du till de hål som du inte kommer ha hyllplan i, så slipper du se dem!
  För att få Billy-lösningen platsbyggd så kan du enkelt låta bygga in den med gipsskivor runt om…
  Lycka till!

 • Emma F skriver:

  Oj vad många svar du fått!
  Vi har en hel bokhyllevägg byggd av Billy, 40 cm breda. De ska byggas in, har inte "hunnits med" men de klär in väggen på ett himla snyggt sätt. Mina föräldrar har byggt in sina Billy, med lister både runtom men även byggt ihop dem med lister om du förstår hur jag menar. Jättefint och såhär flera år senare ser det fortfarande väldigt bra ut.
  Så jag röstar för Kamprads variant, med en inbyggd twist. Men välj 40 breda, om ni som vi har galet mycket böcker fixar inte de bredare hyllorna att bära upp tyngden och bågnar. 40-hyllorna håller däremot, våra är inne på fjärde året och ser fortfarande ut som nya.

 • Linda skriver:

  Jag hade utan tvekan valt en platsbygd bokhylla och i andra hand hade jag personligen valt Book (Titti Fabiani). Nu vet jag inte exakt var ni bor men jag kan rekommendera en fantastisk snickare söder om Göteborg.

 • Room by Sofie skriver:

  Hej Frida, tack för söt kommentar inne hos mig. 🙂
  Kul med bokhyllor.?? Jag hade helt klart platsbyggt i MDF. Har precis haft ett snickeri som gjort vårt kök. Det är en cool känsla att få det helt skräddat. Idag har vi en modell väldigt likt Libro, (köpt på Urban Living) två moduler, till porslin. Där är glas på hela baksidan, snyggt om man vill ställa det ut i rummet och dekorera från två håll.. Får dock vänta till barnen är större. ?
  Lycka till! Kram Sofie

 • Sofia skriver:

  Jag hade valt att platsbygga, helt klart!
  Gillar känslan av långa linjer på andra bilden, och det är fördelen med att bygga själv – man kan få det precis som man vill ha det! Har man tid, ork och lust så kan det vara ganska roligt att bygga tillsammans.
  Vore kul att se resultatet sen!

 • Amanda skriver:

  Jag hade valt elfa eller hyllteknik som jag tycker är lite snyggare 🙂
  Du kan med elfa variera hur du placerar hyllplanen efter tycke och smak. Jag tycker det blir snyggt om man väljer att sätta hyllplanen asymetriskt. Alla behöver inte gå från vägg till vägg. Man kan ha olika höjd på hyllplanen. Man kan ha hyllplan som är olika djupa tex för pocketböcker, man kan ha öppnigar där man ställer tavlor, eller gör ett stilleben. Jag har haft en del olika hyllkombinationer med elfa i olika hus som jag har bott i och flyttat med mig. Detta har varit super enkelt och jag har älskat det. Det som jag dock gjorde var att jag valde att få mina hyllplan gjorda hos en snickare i lund, jag fick dom då lite tjockare och målade precis i den vita färgen som jag ville. Jag valde också att beställa fyra skåpsmoduler i oljad ask som man enkelt kunde hänga upp i hylltekniksystemet. Dessa var formade som kuber som stack ut lite här och var.
  Gabriella Hansen heter arkitekten och inredningsdesignern som hjälpte mig med mitt första hyllsystem.
  Lycka till.

 • Lo skriver:

  Med Variera täckplugg från IKEA täcker du lätt håll om du väljer Billy utan dörrar.

 • Katarina skriver:

  Såg att Libro reas hos Olsson & Gerthel : )

 • Mandi skriver:

  Vi har valt att bygga en bokvägg med Stringhyllor. Ganska dyrt men blir ett kanonfint resultat och man kan variera och köpa till olika delar. Dessutom kan man ta med sig dem när man flyttar.

 • Tycker definitivt platsbyggd, alltid roligare med lite unik inredning. Går att bygga själv om man är lite händig. Vårt gamla hus var en gammal 1700-tals jämtlänga och där byggde vi själv en i ett rum med snedtak. Vi använde MDF-skivor som inte slår sig och skall målas. Om ni tar exakta mått så kan ett byggvaruhus såga till dem. Eller anlita en lokal snickare som det till er. Lycka till i vilket fall! Anki smaklycka.se

 • Felicia skriver:

  Jag hade absolut valt platsbyggt som första alternativ, annars Elfa. Vi kör Elfa hemma och jag är jättenöjd, luftigt – relativt lätt att flytta om, lägga till hyllplan etc. om behovet uppstår. Kör ni med mollyplugg borde det inte vara några problem med mellanväggarna. Hoppas vi får se en glimt av resultatet sen! 🙂

 • my skriver:

  vi har byggt in billy
  om hyllan är vit så blir den ju ändå inte det när alla böcker/saker är på plats
  det lilla som man ser då kanske inte gör något att vita inte riktigt är samma
  om hyllan bångnar är det för tung vikt, så de gör alla hyllor
  vi har valt att ha tyngst längst ner o sedan fortsätta uppåt, ingen risk för bångnade hyllor!

 • Nini Tjäder skriver:

  Skulle satsa på Elfas vägghängda hyllor om din väggar klarar det. Rymmer SÅ mycket mer än alla andra lösningar. Och det ser luftigare ut än golvstående hyllor. Har sett det hos väninna och det ser fint ut. Hyllorna bågnar inte heller. Själv har jag en blandning av Billy (utan dörrar) och Bestå (där det behövs djupare hyllor för förvaring). Jag gillar Billy och har haft dem i många år och hyllorna bågnar inte om man inte lastar jättetunga böcker på dem. Mina tyngsta och största bor i Bestå som klarar allt i den vägen. Billys baksidor är nu för tiden jättedåliga tyvärr och lossnar lätt. Skulle jag börja om idag, skulle jag välja Elfas system även om det gör att man blir låst med den lösning man väljer.

 • Anna skriver:

  Hej, Har du tittat på hyllan Add on från Homeline som också går att bygga ihop hur man vill? Annars kan jag rekommendera att specialbeställa bokhyllor med era mått härifrån: http://www.bokhyllanab.se Snygga, ni får de som ni vill samt kan tas med i flytt!Kolla Monté!

 • Mia skriver:

  Hej!
  Det blir nog snyggt oavsett vad du välger, men jag har själv en 15 månaders kille hemma och han klättrar på allt. Tänker att öppna bokhyllor inbjuder klättring för din knodd förr än du anar.
  Lycka till med valet

 • Sofia skriver:

  Kan tipsa om tenzos modulbokhylor, finns på svenska hem och du kan bygga om i stort sett hur som helst . Liknar Montana men mycket billigare!! Produktionen ligger i Smålandsstenar så man stöttar det "lokala" lite i samma veva 🙂 vi bor i Kungsbacka och åkte och hämtade hyllorna själva för art det skulle gå lite snabbare 🙂
  Med vänlig hälsning, Sofia

 • Johanna skriver:

  Hej! Mitt bästa tips är: köp inte Billy! Vi har haft våra vita Billy hyllor i 2 år nu. Hyllorna bågnar av böckernas tyngd och den vita färgen har blivit gulaktig (även om vi haft hyllorna i ett sovrum utan direkt solljus). Så besviken! Jag vet att Ikea är ett lätt och billigt alternativ, men i detta fallet lönar det sig verkligen att satsa på något med bättre kvalitet! Lycka till med projektet! 🙂

 • Ellinor skriver:

  jag hade definitivt valt platsbyggd om jag haft en bra plats för det!
  Nu har vi Billy – jag har haft samma hyllor sedan jag var 12 (!) och de fungerar än. De har inte bågnat trots att de varit (och är) fulla med böcker. Då har jag, för säkerhets skulle iofs valt att ha de tyngsta böckerna på det fasta hyllplanet i mitten+längst ned.

 • Billy skriver:

  Hej!
  Tycker själv det är snyggt med platsbyggda hyllor, de smälter så snyggt in i väggen då, men som du sa svårt att ta med eller om man får för sig att byta väggfärg:-( Kika på Boconcepts hyllsystem, jättesnygga kombinationer kan du få för magazin, böcker och prydnadssaker. Den 1:a kombinationen man ser är 205cm bred och väldigt snygg installation i sig som den är:-)
  Lycka till! /. Billy

 • Emeli skriver:

  Tyvärr så bågnar de flesta hyllor efter ett tag om de är bredare än 60cm och inte riktigt grova eller har extra stöd under skivan. Kan vara ngt att tänka på oavsett vad du väljer. Lycka till!

 • Jonas skriver:

  Bygga in en Billy borde inte vara så svårt; jag skulle byggt ett ramverk av reglar runt den och klätt i pärlspont alt. mdf beroende på stil. Glöm ej en sockel längst ner! Sen satt en list på framsidan på varje hyllplan/mellan hyllorna. Då kan man måla dem i samma färg som väggen, och endast insidan är Ikea vit men det lär synas väldigt lite med böcker i.
  Pyssligt men billigt och resultatet kommer bli riktigt bra tror jag, iaf så länge man inte detaljgranskar den.
  Kollade lite löst på platsbyggda bokhyllor men man får nog räkna prisklass i stil med den dyraste du visade och uppåt. Personligen har jag svårt att lägga de pengarna om man vet med sig att man kommer flytta en dag.

 • Jonas skriver:

  Glömde nämna att det mest störande med Billy är att det inte (vad jag vet) går att få hyllplanen symmetriska. Dvs något hyllplan måste ha en höjd som skiljer från de andra. Extremt störande.

 • Kenneth Johansson skriver:

  Jag lät http://www.mjornstrateknik.se/ platsbygga en garderob i MDF hos mig som jag blev väldigt nöjd med. De lämnade även offert på platsbyggd bokhylla som jag ännu inte fått tummen ur att låta göra. Jag minns inte priset men det var konkurrenskraftigt. De har egen CNC-maskin så du kan få precis vilket utseende du vill av materialet. De har även egen lackverkstad så du kan få exakt kulör.

 • Pernilla skriver:

  Skulle valt att göra en platsbyggd bokhylla i mdf. Tänk bara på innan hur du vill ha hyllorna eftersom det inte går att ändra efteråt. Anlita en lokal snickare, om ni kan spackla och slipa själv så blir det billigare men annars får ni anlita en målare till det. Ett tips är att använda IKEAs fläktskåp i botten, de är inte så djupa och passar perfekt om man vill ha skåp löngst ner. Om man nu inte vill ha IKEA luckor finns det ju en uppsjö av andra som tillverkar luckor till IKEA skåp. Men framförallt tänk efter ur du vill ha det.
  Lycka till

 • Karin skriver:

  Jag kör hel vägg med vita stringhyllor, älskar dem. Tål precis allt, ser ut som nya efter många år, passar till allt. Luftigt men ändå rejält. Kritvitt. Valde mellan dessa och platsbyggt – SÅ glad att jag valde string, skulle bli tokig på att inte kunna flytta hyllplanen, dels för omväxling och dels för varierande behov. Blir tokirriterad på böcker som måste stå på ett hyllplan som inte passar i höjd och att planera hyllan efter trettio års kommande bok-och-prynadsaks-inköp är ju omöjligt. Tycker att elfa känns lite garage, snyggt på bilder men i verkligheten vill jag ha det mer ombonat i vardagsrummet. Lycka till – det blir nog kanonsnyggt hur du än väljer!

 • Linda skriver:

  Platsbyggt är nog snyggast men vi valde ändå Elfa. Betydligt billigare och flexibelt. Vi är supernöjda. Har ni enkel- eller dubbelgips i innerväggarna? Har ni dubbel fungerar det jättebra att sätta upp dem med expanderskruv. Bara enkelgips är nog att sätta dem i reglarna ett måste.

 • Cecilia skriver:

  Jag har en vägghängd Elfa på väggen i mitt vardagsrum och jag är väldigt nöjd med det. Beroende på vad man vill framhäva (böcker eller hylla/möbel) kan man verkligen anpassa hyllan och innehållet som man vill. Att det dessutom är väldigt enkelt att ändra (hyllplanens placering etc) gör ju att man inte behöver känna sådan stress för att allt ska bli absolut rätt på första försöket 🙂

 • Karin B skriver:

  Hej
  Jag tycker att det är en fördel att ha dörrar på bokhyllan då man har småbarn. Om man vill ha saker längst ner 🙂

 • isabell skriver:

  helt klart 1
  -Snygg!!!!!!
  -Modern men klassisk
  -Du är inredare, vill du verkligen ha samma gamla billy som alla andra som du inte hommer vara helt nöjd med?
  -Fingrarna kan stoppas lite med lådor längst ner(men barn hittar alltid sina sätt, jag var bakom tv:n och i diskmaskinen)
  -Det är en investering du kommer vara nöjd med
  -Unik är det sista ordet, den bästa sorten!

 • Rebecka skriver:

  Åh, det ska bli roligt att följa detta projekt! Jag har en liknande problematik i min nya lägenhet och har inte heller bestämt mig för vilken lösning som passar mig bäst. Nu rör det sig som sagt om en lägenhet i mitt fall och även om måttet för min bokhylla är något mindre än ditt så landar en platsbyggd bokhylla på en ganska saftig prislapp. I kombination med att jag inte kan ta med den till ett kommande boende får jag nog lägga den drömmen åt sidan ett tag, även om utrymmet är den perfekta platsen för just en sådan! (Jag ska försöka undvika att göra detta inlägg till en diskussion med mig själv, haha!) Min senaste idé är att köpa Bestå-stommar från IKEA. De är lite rejälare än BILLY och jag upplever dem även som vitare. Dessutom tror jag att de finns i något djupare varianter så att man kan utnyttja utrymmet bättre. Kanske kan vara ett alternativ att överväga?
  Lycka till!

 • Annika skriver:

  Bild på vår inbyggda Billy-bokhylla kommer! Jag är ju jämt i butiken när det är ljust. 🙂 Fotar och mejlar en bild dig imorgon. Du har många fina förslag ovan. Förstår att det är svårt att välja! Kram!

 • Ellendellen skriver:

  Om du ändå är sugen på Billy fundera över att bygga hela med bara 40 cm breda hyllor. Som du skriver om Montana – Mindre hyllor som skapar ett fint rytmiskt mönster och risken att hyllorna bågnar är mindre. Blir dyrare än 80 cm breda visst, men det bli finare och inte alls i prisklass som de andra hyllorna. Lägg de pengarna på något roligare än hyllor 🙂

 • Hej Frida,
  Har precis gjort ett liknande projekt (mått B 2700 x H 2100) och valde då den platsbyggda varianten, vilket jag absolut rekommenderar. Av alla anledningar. Både estetiskt och ekonomiskt. Prismässigt hamnar du då mittemellan de olika förslag du angivit. Jag tolkar dina alternativ som att priset inte är det avgörande då skillnaden mellan en bokhylla från Ikea och Montana är betydande. Jag arbetar som inredare och du kan gärna gå in på min FB sida (MARTINWALL INREDNING) där det finns en bild från projektet (dat 26 november). Tips är att noga tänka igenom vilka behov av utrymmen du har. Nu har du verkligen chansen att själv styra alla mått för en personlig lösning. Böcker, Tidningar, speciella föremål etc etc. Du kan även bygga in belysning (tex led lister) där så önskas för en exklusivare look. Rita en skiss och diskutera med en lokal snickare som sedan kan ge synpunkter på ev ändringar som har med kontruktion/byggnation att göra. Ska du köra på alt med platsbyggd bokhylla så får du gärna höra av dig så kan jag ge dig fler tips! Material, stl. kulör, mått etc etc.
  Lycka till! MVH/Susann Martinwall, Inredningskonsult och dipl. färgsättare.

 • Martin skriver:

  Hej igen….
  Först innan jag börjar med det vettiga: Classes lilla blogg. Jag skrattar så tårarna rinner. Är detta på riktigt?
  Sen, på riktigt:
  Jag har inte själv anlitat någon snickare härifrån trakten ännu… Men Staffan på Tum Bygg vet vem du ska anlita. Jag har hans uppgifter. Säg bara till.
  Det jag verkligen tycker att du ska göra är att ringa till Snickarakademin i Kristianstad och prata med Lena Önnemyr (min faster), hon har stenkoll på fd elever och det var de som gjorde/gör alla mockups till Lisa Hilland. Vill du ha det in i minsta detalj perfekt och riktigt jäkla onödigt snyggt, då är det vägen du ska gå.

 • Sara Louise skriver:

  Hej alla! Besök gärna min nya blogg! Lämna gärna en kommentar så jag kan börja följa ER blogg då jag gärna vill följa några bloggar så jag kanske kan få tips från dessa osv.

 • Anonym skriver:

  Har sett hos bekanta att det kan bli jättefint att bygga in Billy!

 • Elin - A home skriver:

  Jag skulle absolut ta det platsbygda alternativet! Med ROT-avdrag så borde det inte bli sååå dyrt.
  Vi har elfa som garderobslösning just nu och vår klena vägg blev "böjd" när jag hängt in alla våra kläder (trots spånskivor+gips på båda sidor).
  Ikeas hyllplan bångnar säkert med mycket böcker men det gör även våra string-hyllplan.. och säkert även på andra dyrare alternativ 🙂

 • karin skriver:

  Vi har elfa monterat på bärlist. Då kan man sätta bärlisten i reglarna och sedan hänga skenorna som man vill, mkt smidigt. Tål massa vikt om du kan fästa i säg fem reglar med bra dimension på skruvarna. Vi har tex en (hemskt) stor tv på vår och böcker runt om. Dubbelkollade med snickare innan vi satte upp den. Hyllplanen bågnar inte om du sätter skenorna hyfsat tätt.

 • Helena skriver:

  Måste bara nämna en stor fördel med glasdörrar: dammfritt!!!! Gött ä de…

 • Anna-Karin skriver:

  Vad som helst som inte bågnar. Finns inget värre än när hyllorna inte tål att lastas ordentligt.

 • Lina skriver:

  Hej Frida! Jag har följt dina hylldilemman på Instagram! Så många svar du får här, blir väl ännu svårare med ett beslut efter alla dem men jag bara måste skriva jag med. Jag rekommenderar Elfa. Vi har precis köpt ett gammalt hus med Elfasystem till skafferi under trappan och i källaren, de rymmer mycket, är stabila och för att inte tala om snygga. Jag skulle aldrig ångra det valet. Dammigt, ja kanske men det finns ju damvippor liksom. Kram till dig! Lycka till med ditt val. Väntar på bilder sen!

 • Erika skriver:

  Ett tips på platsbyggd lösning med flyttbara hyllplan utan "hål":http://pinterest.com/pin/513621532472588350 🙂

 • Anonym skriver:

  Svårt val. Jag skulle också gärna vilja ha något liknande.

 • studio karin skriver:

  Hej Frida! Jag har provat alla alternativ ovan, utom Montana då jag inte ställer upp på priset för produkten… Billy blev gul, och bågnar om de är för breda. Har hos kund gjort inbyggda billy med både inbyggnadssockel under, taklist (kröningslist), och sidoprofiler och tom en profil i framkant (för att matcha husets övriga snickerier) – och då blev det bra. Men det huset hade antikvitt (som matchar Ikeas icke-kritvita. Som du själv är inne på så är de inte vita. Och hålen och pluggar etc etc, känns inte kul. Ordentligt inbyggda, kanske ok, Men då tillkommer ju timmar för hantverkare, men som kan vara värt det. Lösa bokhyllor kommer absolut inte att kännas platsbyggt utan både ser ut och känns som en "möbel" i rummet. (Men de kan ju då tas med å andra sidan). Men det bästa, mest exklusiva känslan och inte så dyrt som man tror är att satsa på att låta snickare bygga i 19 mm mdf, låta måla allting i den kulör du vill ha. Ja, ritning behövs ju, för snickare har en tendens att fristyla väldigt eller missuppfatta. Men antingen visar du en bra bild, eller så skissar du själv. Nej, det kan inte tas med men har då istället höjt värdet på din bostad och mäklarna kan få gå loss med "specialbyggt platsbyggt bla bla" i ert mäklarprospekt 😉 Lycka till.
  Karin

 • studio karin skriver:

  …..och stringvarianter med långa hyllor glömde jag säga nåt om. Hade dem med i en lägenhet, på en hel vägg. Blve tokig på att det inte fanns några naturliga stöd för böckerna, som antingen ramlade omkring om de inte räckte till för en hel radda böcker tvärs från vägg till vägg, och då fick de ligga på hyllorna, precis som bilden ovan visar. Snygga bokstöd finns, men det blir helt enkelt lite stökigt intryck i dessa hyllor när de upptar en hel vägg. Och skall det vara i vardagsrummet så vill man ju att det ska se städat ut 🙂

 • anna skriver:

  Glasdörrar skulle jag vänta med. Har en 1-åring, och det blir fingeravtryck överallt…då tar jag hellre att hon drar ut lite böcker då och då. Tycker inte du ska ta Billy. Vi har det, och visst det funkar, men tror du har lite högre kvalitets-och designkrav än oss, och då tror jag inte Billy lever upp till dessa.

 • Hampus skriver:

  Hej
  Jag köpte nyligen Expedit i high gloss white för att matcha de andra möblerna. Med tunna led-spotar och färgglada saker i hyllan ser det riktigt bra ut. jag har t.o.m. plats för böckerna. Synd att du inte tar med bokhyllan Expedit.

 • BY ROLF skriver:

  Platsbygg. Mellanväggar är no problemo.
  Det finns inga vettiga bokhyllor i butikerna. Platsbygg och förbered för möjlighet att sätta dörrar. Efter 1 månad har du tröttnat på att torka hyllorna.
  Sidohäng dörrar eller förbered med skena för att kunna gömma allt eller en del. Skönt att kunna snabbstäda undan och gömma leksaker och osorterade papper. Varför inte hänga en dörr framför med gamla ladugårdsbeslag? Gamla beslag tar hög tyngd och du kan tom fästa tunga grejer på dörren. Tänk dig svarta stora, legat ute ett tag, fått pulverlack och så där lagom tjocka. Mmm..
  Hör av dig om du vill ha en offert. Jag ritar, räknar och förmedlar duktiga hantverkade som kapar raksträckor med MDF kring Kungsbacka.

 • Robert skriver:

  Haha, du summerar ungefär sju års vånda och vi har fortfarande inte fattat ett beslut…..lycka till med ditt! OBS inte ironisk;-) R

 • Johanna skriver:

  Jag tycker att Billy är ett så himla bra alternativ! Det där med att hyllorna sviktar stämde för min gamla hylla från sent 80-tal men inte längre (mina "nya" Billy har hållit uppe tung kurslitteratur utan problem i 10 år nu)! Här är de: http://image.svenskfast.se/ObjectData/46V46C3QBF1SJ2NG/46V46C3QBF1SJ2NG_476QE6LDKNMVADBS.jpg
  Elfahyllorna är lite för luftiga för min smak (jag gillar de vita avdelarna, och platsbyggt känns för permanent… Trender kommer ju och går och det är inte lika lätt att möblera om). Lycka till!!!

 • Maria skriver:

  Här hemma har vi provat flera av alternativen 🙂 Började med Elfahyllor över en hel vägg, men dessa rasade ner (trots montering av snickar- vi bor i ett landshövdingehus med väggar som smular sönder…), köpte då Billybokhyllor med vitrindörrar på Ikea. Hyllplanen bågnade på en gång och kvalitén känns"plastig"- kan verkligen avråda från Billy. Vi bestämde oss sedan för att köra stringhyllor med de långa gavlarna i tre sektioner jämte varandra och vi är supernöjda. Varvar konst, böcker, askar, småpryttlar och det ser ändå lugnt och harmoniskt ut. Vi har vita gavlar och hyllplan samt ett vitt skåp med skjutdörrar. Eftersom gavlarna lutar mot golvet finns heller inte någon rasrisk, vilket känns tryggt med småbarn hemma. Jag röstar på String eller platsbyggt alla gånger! Lycka till!

 • Eva skriver:

  Hej
  Det är väldigt lätt att måttanpssa Billy bara att korta in hyllplanen på så vis täcker du lätt vilken vägg du vill.
  Sedan bygger du in med lister runt kanten.
  Lycka till ?

 • Eva skriver:

  Hej
  Det är väldigt lätt att måttanpssa Billy bara att korta in hyllplanen på så vis täcker du lätt vilken vägg du vill.
  Sedan bygger du in med lister runt kanten.
  Lycka till ?

 • Brysselkakan skriver:

  Tror nog platsbyggt vinner i längden. Men gör vissa hyllplan flyttbara för man ändrar stil och innehåll i en bokhylla ibland. För att täcka hålen, om du vill det alltså, kan jag tipsa om IKEA http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00226315/ Dessa är för deras kök men passar i alla slags hål som har det där lilla silverfärgade stiftet. Sådana finns att köpa både på Jula och Clasolson tex.

 • Ella skriver:

  Tips om du väljer billy är täckpluggarna på IKEA. Resultatet blir faktiskt jättebra och fördelen är ju som du säger att mna kan variera platsen på hyllplanen efter innhehållet och inte tvärtom.
  http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00226315/?query=00226315

 • Frida skriver:

  Hej,
  Vilken av alternativen du än väljer så rekommenderar jag dock verkligen att ha någon typ av vitrindörrar på bokhyllan!
  Det ger ett lugnare och mer städat intryck, samt att man blirgalen på allt damm som samlas på en öppen hylla…
  Vi har själva Billy som vi är nöjda med, både 40 och 80-moduler, nu efter 4 år så har de långa hyllplanen bågnat något, men inte störande mycket.
  Lycka Till, väntar på att få se resultatet!

 • /&P skriver:

  Kolla in danska ABC Reoler, vars byggbara hyllserie Quadrant är mycket elegantare än Montana (de har vunnit en patentstrid mot just Montana) samt betydligt billigare.

 • Ylva skriver:

  Hej Frida,
  jag har erfarenhet av de flesta av dina alternativ utom Montana.
  Jag har Librohyllor i vardagsrummet. De är jättefina och hållbara, du kommer bara behöva torka av glaset ibland efter kladdiga barnfingrar: ) Ibland blir jag lite nervös att barnen ska sladda in i dem och att de skär sig på trasiga glasdörrar. Jo sådant händer och jag har sett min syster åka ambulans efter att ha ramlat i en glasdörr.
  Jag har en platsbyggd bokhylla i mitt rum. Det var MYCKET billigare än att köpa Librohyllorna till vardagsrummet. Men då målade jag själv och det var verkligen mycket tidskrävande + att det inte riktigt blir samma yta som om det är industrimålat. Vill man få det ordentligt målat på lackeringsfirma blev det mer än dubbelt så dyrt i mitt fall. Men min egen målning är inte alls lika tålig och det blir spår efter saker och ting man flyttar runt. Man ritar lätt en hylla i exempelvis google sketch up. Min snickare var magiskt duktig och hade förberett sektioner och monterade allt på en förmiddag. Så otroligt nöjd (men han bor inte i dina trakter…) Det var också väldigt mycket billigare än jag trodde. Billigare än ditt Billyalternativ (efter ROT). Om man planerar lite hur man ska ha det kan man fräsa ut spår på baksidan för att få in belysning i några av "rutorna"
  Har även elfa men tycker att de är lite mer av lagerhyllor även om de är snygga.
  Om hyllbygget:
  http://darlingthings.blogspot.se/2012/12/att-bygga-en-hylla.html
  mina Libro : )
  http://darlingthings.blogspot.se/2013/11/grafiska-prints.html
  Lycka till!
  Ylva

 • Ulrika Granath skriver:

  Titta på hyllan Quadrant på http://www.abc-reoler.se, en dansk hylla som är mer flexibel än Montana (inga dubbla väggar) och som finns i färgen klarvit. Bredd 193,2 cm och höjd 239,6 cm med sockel. Man kan provbygga sin egen hylla på nätet (klicka på Sverige i vänstra kolumnen) och få reda på priset exkl. montering i SEK.

 • Ulrika skriver:

  Titta på hyllan Quadrant på http://www.abc-reoler.se, en dansk hylla som är mer flexibel än Montana (inga dubbla väggar) och som finns i färgen klarvit. Bredd 193,2 cm och höjd 239,6 cm med sockel. Man kan provbygga sin egen hylla på nätet (klicka på Sverige i vänstra kolumnen) och få reda på priset exkl. montering i SEK.

 • Maria skriver:

  Platsbygg, välj ett enkelt stadigt vackert träslag, det skall endå målas undvik om möjligt mdf och satsa på att få olika strl på facken -skapa möjlighet för varierat innehåll -även om öcker i en bokhylla är klart vackrast. Det är inte speciellt dyrt men tar kanske en 8-15 timmar i realtid…
  Det blir dock otroligt vackert, speciellt om det smälter in med resten av omgivningen -ett tips, sätt golvlist utanpå konstruktionen -också ett alternativ om ni t ex använder Billy, för att få det se mer inbyggt/fast konstrktion.
  Lycka till!

 • Sofia skriver:

  Jag har samma projekt på gång. Funderar på att bygga in med infärgad MDF (sk Valchromat). Den har samma färg genom hela skivan.

 • Cecilia skriver:

  Vi hade Billy bokhyllor hemma och jo hyllorna bågnar i ngt skede. Men det gör det säkert med rätt många bokhyllor om inte hyllorna är av gediget trä och det blir rätt dyrt. Men en viktig detalj vad gäller Billy hyllorna som störde mig oerhört är djupet på hyllorna. För "användningsdjupet" är inte samma som uppges i IKEA katalogen om jag kommer rätt ihåg. Till exempel vanliga vita mappar gick lite lite över hyllkanten och det stör massor. Så kolla djupet på hyllorna noga i butiken. Provböcker, mappar etc. med! I vår följande lägenhet måttbeställde vi bokhyllor som nog kan monteras ned och tas med vid flytt och fixas om att passa ny lägenhet. Lycka till, hälsningar från Helsingfors!

 • susanne skriver:

  Vi har vita Billyhyllor med vita hel"glas"dörrar, 8 dörrar på rad och det ser väldigt elegant ut. Jo, hyllorna bågnar men det är ok. Har dock funderat på att lägga till lite spröjsar som inte gör allt inuti så synligt, art deco-stiligt… får se när man kommer till skott.

 • Jerker skriver:

  Jag vill passa på att tipsa om det jag så klart gillar mest av allt, en platsbyggd bokhylla. På http://www.platsbyggdbokhylla.se skriver du väggens mått, väljer modell och så får du pris inklusive montering direkt. Enkelt. Enkelt.
  /Jerker

 • Johanna skriver:

  Hej, så vilken bokhylla valde du till slut? Jag röstar på plasbyggd!

 • Johanna skriver:

  Platsbygd!
  Oavsett vad du väljer tillslut bör du begära in offerter från några firmor, så du vet vad du faktiskt jämför med. Som sagt borde inte MDF som målas bli så extremt dyrt.
  Gällande att den inte går att ta med vid flytt, så tror jag ändå att en fin platsbygd bokhylla kommer att bidra med ett ökat värde till huset som minst motsvarar vad den kostar att bygga. Så då är det bara att bygga en ny som passar perfekt för förutsättningarna i nya boendet (stor sannolikhet att nya väggen ändå inte har exakt samma mått som väggen i nuvarande huset, och då står ni ev inför att komplettera/anpassa några år senare).
  Barnen lär sig! Sen kanske man inte ska ställa ömtåliga saker länst ned. Vill man ändå undvika att de små kommer åt kan man ju ha luckor längst ned, liknande på bilden (fast något högre).
  //Johanna

 • Christina skriver:

  Hur blev det och vad blev det?

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *