Annons

Träfåtölj hitåt, tack!

På tal om retromöbler. Vissa bilder etsar sig liksom fast i minnet och vill inte släppa taget. Det här är en sådan, som har förföljt mig sedan i somras, då fotot valsade runt på svenska inredningsbloggar efter att ha visats i en mycket inspirerande ”till salu annons” på Hemnet. Ändå fick leta ett bra tag innan jag till slut hittade igen den idag, via Designfragment, men det var det värt. Jag är svårt sugen på att bryta av mitt svartvita vardagsrum med en träfåtölj. Frågan är bara vilken. Danska Wegner, Arne Wodder eller Svenska Artek från Stolab skulle kunna funka. Problemet är bara att den sistnämnda har slutat tillverkas i ek.

Bilder: Designfragment + kollage av fåtöljer från Lauritz, Surfcowboys och Google.

Kategorier:

Kommentarer

 • Helena skriver:

  Klart att du ska bryta av md en träfåtölj och jag kan lova att du inte kommer att ångra dig!

 • Jag börjar också tycka att det blir snyggare och snyggare.. hmm.. trodde jag inte för ett tag sedan 🙂

 • Minks skriver:

  Dags att damma av de gamla träfåtöljerna ser jag. Jag köpte 3 st på "återbruket" för 9 år sedan, för typ 100 kr för ALLA tre… jag har däremot inte orkat att klä om dem ännu men nu verkar det alltså vara läge för det….eller sälja dem DYRT 😉

 • Purple Area skriver:

  Förstår att den fåtöljen fastnade, den är ju ursnygg!

 • Stephanie skriver:

  Hej Frida och alla dina läsare. Kolla gärna in på den är sidan ifall ni vill hjälpa till! http://www.steffi.se/2010/viktigt-till-alla-besokare/

 • Laura skriver:

  Grymt läckert! Väldigt retro! Det finns en möbelaffär som tillverkar egna liknande möbler i Göteborg! Minns tyvärr inte vad de heter, men de har jättefina möbler i ek och udda design!

 • M skriver:

  Vi har 2 st av dem fotöljerna högst upp. Jag tror att det är Dux eller nåt. Jag älskar dem! Snygga och bekväma.

 • Emil skriver:

  Någon som har en aning om vart bordet med hjulen kommer ifrån? Tycker mig minnas att jag sett den på någon annan inrednings bild också

 • M skriver:

  Jag har varit inredningstokig och tyckt om retromöbler så länge jag kan minnas. Övertalade morfar att jag skulle få ärva hans stringbokhylla (tre sektioner) när jag var 10 år! Just en träfåtölj står högt upp på min önskelista också.
  Nu har jag en sambo som är så lite inredningsintresserad man kan bli -Suck!- men hans lillebror däremot delar mitt intresse, så han och jag brukar ha långa intressanta samtal vid middagarna. Han har en likadan fåtölj som den till vänster på vardagsrumsbilden. Vet du vad den är värd på ett ungefär?
  Tack på förhand!

 • Clara skriver:

  Arka stolen från Stolab finns i en bets som heter Calvados, som blir väldigt retro.
  Kika på den..

 • Malin skriver:

  Helt underbara bilder. En trend i tiden, hoppas dock att den inte växer sig alltför stor för då tröttnar ögat…

  Någon som vet var den svarta, snygga lampan kommer ifrån? Hoppas att någon ser min fråga och kan svara! Eller kanske du vet, Frida?

  Tack på förhand!

  Mvh

  Malin

 • Henrik skriver:

  Jag är lycklig ägare till CH-28:an (överst till vänster av de frilagda). Den är snygg från alla vinklar och framför allt väldigt komfortabel, som de flesta av Wegners sittmöbler. I vinter har vi haft en långhårig fårskinnspläd i den…

 • Martina skriver:

  Blir helt salig… hitåt oxå, tack! 🙂

 • Tess skriver:

  Malin: Sök på Jieldé så hittar du dem. Nytillverkade varianter säljs bla av Coctail Deluxe.

 • Åsa skriver:

  En annan riktigt fin stol/fåtölj i liknande stil är Papa av Jonas Lindvall, finns i olika träsorter och med klädd dyna i ex. fårskinn. Vi har två stycken och är väldigt nöjda!

 • Maria skriver:

  Eller en Wancher. Men de verkar vara lite svårare att hitta på second hand och är ruskigt dyra nytillverkade.

 • Malin M skriver:

  Tack till både Tess och Frida!! =) Tänk så bra det är med internet, där finns nästan alltid ett svar på de frågor man har!

  Önskar er en underbar dag!
  /Malin

 • Daniel skriver:

  Jag undrar precis som Eminl om det är någon som vet var bordet är ifrån. Någon som vet?

 • Mark skriver:

  Hej! Jag har ett par av den fåtölj som är på bilden högst upp, den med fårskinnet. Nån som vet mer om denna?

 • Anna Ruus skriver:

  Svar till Mark och några fler:

  Den fåtölj som syns i bilden längst upp är en Folke Ohlson-design, från Dux. Den finns även som dagbädd. Klassiskt 50-tal, om du frågar mig. Det finns ett antal sådana här fåtöljer från samma tid. Bland annat Alf Svensson designade liknande, också han för Dux.

  /Anna

 • adjustable beds skriver:

  Wow…the living room with the furniture is so special….

 • Ludwig Berg skriver:

  Komplettering till Anna:
  Stolen heter Monterey och ritades 1959. Den ritades ursprungligen för den amerikanska marknaden och är därför monterbar. Det finns även en soffa till i samma stil.
  De dyker upp på aktioner ibland och brukar inte vara särskilt dyra.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *